duminică, 29 august 2010

La mare în Nessebar, Bulgaria

Ieri m-am întors de la mare din Nessebar, Bulgaria. Vreau să spun că a fost cea mai tare vacanță de care am avut eu parte! Am fost și în Italia, Austria, Germania și Ungaria, și de, acolo e mai interesant cică, dar această săptămână de vacanță a fost absout minunată. Menționez faptul că în această postare descriu mai mult hotelul Sol Mare dar și orășelul Nessebar.

Hotelul
Hotelul la care am stat se numește Sol Nessebar Mare de patru stele, care făcea parte dintr-un complex cu trei hoteluri: Sol Nessebar Mare de 4 stele, Sol Nessebar Palace de 5 stele și Sol Nessebar Bay tot de 4 stele. Fiecare hotel avea piscina lui privată, dar exista și un loc pentru copii, defapt o clădire specială în formă de castel cu piscina ei care era făcută special pentru copiii cu vârste cuprinse între 1 și 12 ani. Erau trei mici piscine una cu apă de 60 de cm pentru copii mici, una cu apă de 1 metru și una (cea mai interesantă) tot cu apă de 1 metru dar care avea trei tobogane cu apă. Două mai mici și unul mare care pornea de pe "terasa" acelui castel.
Castelul copiilor
Piscina hotelului Sol Mare
Intrarea hotelului

Personalul hotelului
Personalul era foarte bun din punct de vedere al turistului. Recepționiștii vorbeau engleză, franceză, bulgară, rusă și puțină germană. Știau să îți explice foarte bine ce și cum să faci, deoarece era destul de complicat cu brățările pe care trebuie să le porți tot sejurul deoarece altfel nu aveai cum să intri la piscină, la restaurant, practic te dădeau afară din hotel dacă nu purtai acea brățară. În fine, trecem mai departe: la restaurant îți luai tu mâncarea, iar când terminai de mâncat chiar dacă nu plecai de la masă, lăsai farfuria sau cana pe masă și imediat chelnerii o luau, având grijă să nu te deranjeze chiar deloc.
Seara, era un program pentru copii care era întreținut de un grup de animatori. Ei bine, acei animatori trebuiau să zâmbească atunci când intrau pe scenă, dar, lucru care ne-a surprins: nu zâmbeau forțat. Ba dimpotrivă, mai și râdeau ei încercând să se abțină atunci când erau scenete amuzante.
Menajerele n-au dezamăgit complet: pe lângă faptul că nu știau nici o limbă în afară de bulgară sau limba lor de origine, nu făceau nimic decât să schimbe hârtia igienică. Am încercat într-o zi alftel: am lăsat bacșiș 5 leva. Ei bine, când ne-am întors la prânz în cameră era lună. În fine ăsta a fost singurul inconvenient în legătură cu personalul. Ideea e că nu e ca în hotelurile din Mamaia. Aici personalul te face să te simți că tu ești în centrul atenției nu patronul. Acesta era obiectivul lor.

Pentru copii
Acel complex hotelier este renumit pentru faptul că și copiii se distrează, defapt nici nu știu cum să mă exprim. La castelul copiilor, pe lângă tobogane, în interiorul castelului, grupul de animatori aveau un program special pentru copii. Programul se schimba în fiecare zi. Într-o zi a fost ceva cu pirații și au fost jocuri legate de asta dar extrem de interesant pentru copii cu vârste cuprinse între 4 și 12 ani. În altă zi au făcut un fel de experimente trăsnite. N-am avut răbdare să stau și acolo dar din ce am văzut foloseau niște ouă, o cutie de carton, mă rog făceau ceva foarte interesant.
Seara același grup de animatori, cum am menționat puțin mai sus, aveau tot pentru copii un program: MiniDisco. O discotecă pentru copii dar nu cu muzică din aia plictisitoare pentru copii mici. Nu! Muzica era cu dans, foarte frumoasă și interesantă. După urmau scenete, dar între MiniDisco și scenete era un joculeț pentru adulți la care se oferea publicul să participe. Erau diferite probe, cu pălării, cu 4 numere fiecare cu comanda lui, in fine, iar la final câștigătorul câștiga o sticlă de șampanie și un cupon la care aveai o ședință gratis la Spa.
Revenind la subiect, în fiecare seară era câte o temă, cu una sau mai multe scenete.
Activitățile săptămânale
Într-o seară a fost Comedy Night. Băi jur, făceai pe tine de râs!!! Dacă la celelalte scenete râdeai, ei bine, la Comedy Night mureai frate de râs!!! Toată lumea era pe burtă în acea seară.
Spectacolul respectiv avea mai multe scenete. Cea mai tare a fost una în care arătau ce ar fi făcut animatorii dacă n-ar fi fost animatori. Vine unul care vrea să fie bucătar cu un pui din cauciuc fără cap și zice:
If I was not an animator, something else I'd like to be, if I was not an animator, a chef I'd like to be!
Și apoi zice:
Kill the chicken kill the chiken kill till you will see blood!
Dupaia vine una cu o înghețată nu mai știu ce voia să fie, învârte la înghețata aia cum se învârte la ceaun cu amândouă mâinile în față și zice:
Tutti frutti tutti frutti, ice-cream! Tutti frutti tutti frutti ice-cream!
Și au venit toți 15 animatori câți erau și fiecare voia să fie ceva. Unul turist, altul Sex Machine (pentru adulți), una voia să șteargă geamurile, alta voia să fie Baby Sitter și cânta cântecul de leagăn și apoi jap! un pumn la bebe să adoarmă. Altul voia să fie polițist și cel mai tare zicea:
Hey you! Get out of my street! Hey you! Get out of my street! Și mai și fluiera. Și stăteau pe scenă aliniați repetând și gesticulând ce fac ei și vorbeau unii peste alții, alții peste unii era așa de amuzant și totuși nu era plictisitor!

Turiștii
În cea mai mare parte turiștii erau ruși. Mai erau și nemți o grămadă, niște irlandezi care ziua stăteau pe șezlong și beau bere, noapte până la 24 (când se închidea barul) stăteau la entertainement bar și beau bere. Cei mai nesimțiți erau francezii. Apoi mai erau ucrainieni, moldoveni și bulgari. Români noi eram singurii pe la începutul vacanței noastre dar în ultimele două zile erau numai români. DAR, ce m-a surprins a fost faptul că românii erau toți cuminți în banca lor cu bun simț.

Regulile de bun simț cerute de hotel
Se cerea să vii îmbrăcat decent la masă, nu în slip, sau cu un prosop pe tine. Bineînțeles francezii erau în slip și bulgarii, români nu prea, dar erau. Și se dau hârtiuțe la recepție cu aceste reguli, ca să știe tot mârletele (scuzați expresia) că nu are voie să ducă mâncare în cameră, că nu are voie să își rezerve șezlongul toată ziua, că seara nu are voie să intre în restaurantul închis dar nu cu cheia, sau să stea pe șezlongurile aranjate pentru a doua zi.
Din păcate erau și astfel de oameni. Dar cel mai rău s-au făcut românii de râs. Un grup de români cam truli s-au îmbătat intr-o seara au înjurat pe acolo pe la scena la spectacol, și apoi au spart pahare în cameră. Apoi au plecat pentru o noapte la un alt hotel, și apoi au revenit la Sol Nessebar, dar nu au mai fost primiți. Cam truli au cazare la un hotel, ei pleacă o noapte și vin înapoi la hotelul respectiv. Mă rog, au fost extrem de nesimțiți.

Se vedea că erau disperați să facă economie. Camera era plină de anunțuri asemănătoare celui de mai jos ba legate de energie, ba de aer conditionat, ba de alte chestii. Mă rog.


Site-ul brandului Sol Hotels
Site-ul oficial Sol Melia

Cam asta a fost despre hotel. În continuare vă descriu orășelul Nessebar.

Nessebar
Stațiunea are un aer de stațiune de afară adică de prin Grecia, Turcia, nici de cum în Bulgaria. Nu se compară cu restul țării. Exista insula, Old Nessebar, care era orașul în patrimoniul UNESCO cu ruine și bazaruri dar nu ca în România, dar și case vechi care încă mai erau locuite. În orașul nou plin de hoteluri, dar și blocuri de locuințe era o ordine extraordinară. Aveau în jur de 10 parcări mari, care erau de ajuns deoarece nu e prea mare orașul. Lângă trotuare, era o pistă specială pentru trilibiște tractorașe ca în Mamaia, care te duceau până în vestitul Sunny Beach care e defapt o mare mare prostie. Tractorașele nu sunt răpănoase ci foarte silențioase și nu scot fum ca în cele din Mamaia. Traseul lor e pe faleza Nessebarului și apoi ies pe acea pistă prin oraș.
De ce trebuie să parchezi numai unde sunt locuri de parcare: sunt vreo 20-30 de camioane care îți ridică mașina și ți-o duc în cea mai apropiată parcare. Apoi dacă nu știți unde e parcarea, trebuie să sunați la numărul afișat pe semnele respective și întelegeți-vă voi cu ăia în bulgară că nu știu engleză. Apoi (nu s-a terminat), trebuie să plătiți amenda care costă 40 de leva pe oră, cu cât mașina stă mai mult, cu atât plătiți mai mult, și mai trebuie să plătiți și parcarea care este între 2 și 5 leva pe oră depinde de taxele parcării. Și ca toată treaba să fie frumoasă, trebuie să îi găsiți pe cei care vă pot scoate caracatița de la roată.
Revenind la subiect, orașul e foarte cochet!



Concluzie:
Dacă vă duceți în Bulgaria, stațiunea cea mai potrivită și hotelul cel mai potrivit pentru odihnă și relaxare este aces complex din Nessebar. Ruinele sunt foarte interesante și foarte bine conservate deci aveți ce vedea. Dacă ar fi să pun această vacanță pe o scală de 1 la 10 i-aș da 1000000000!
Noi am simțit că a meritat și ultimul bănuț! 

Un comentariu: